Träning

Foto: Mikael Sjšoberg

Foto: Mikael Sjöberg

Struktur, målmedvetenhet & vision – EG Hakings mål för sina ryttare

Ett av mina mål med träningen är att tänja på ryttarens fysiska och mentala spärrar för att få ryttaren till ett mer idrottsligt tänkande med sin ridning, även om man inte tävlar.

Varför ska vi begära att hästen ska utföra en prestation när vi inte själva orkar eller han rätt koncentration? Det är varje ryttares uppgift att hålla sin egen kondition uppe, detta är en given förutsättning.

Efter 40 år som instruktör och tränare, så vet jag att det till mycket stor del är fråga om en mental inställning till sitt utövande i ridsporten. Därefter kommer ridteknik och hästmaterial.

Något som präglat mig i alla år är ambitionen att vidareutveckla inlärningsmetoder för att optimera träningskvaliteén och minimera fallgropar. Detta har jag grundat på mina egna erfarenheter, samt andras tränare inlärningsmetoder och filosofier.

För att optimera träningsmetoden anser jag som viktigt:

 • Se helheten
 • Aktuell forskning inom idrott
 • Lära sig av egna och andras misstag
 • Målsättning
 • Verktyg

Min träningsfilosofi bygger på dess fyra ben:

 • Ridtekniskt: position, inverkan, utförande, kommunikation med hästen
 • Fysiskt: kondition, koordination, balans, styrka
 • Mentalt: koncentration, ödmjukhet, fokusering, attityd
 • Socialt: Anhöriga/vänner/konkurrenter, arbete, skola, ekonomi, prioritera tid

Ett sätt att medvetandegöra sitt ryttartänk använder jag mig av olika styrdokument som t ex tävlingsdagbok och träningsstatistik. Mycket av detta bygger på att ryttarna ska utveckla sitt eget ”häst- och ridtänk” och kunna bli självständig i sin hemmaträning.

Ytterligare en av mina filosofier är att grundträningen behöver vara så pass bra att man har råd att misslyckas, när man går upp i klasserna, så att inte fallet blir för stort. Det är inte alltid man har råd att skaffa färdigutbildade hästar!

Läs mer om min träningsfilosofi här

Foto: Mikael Sjšoberg

Foto: Mikael Sjöberg

De som kommer till min träning är de som:

 • De som har ett tävlingsmål
 • Vill prova om man trivs med Hakings träningsmetoder
 • Vill använda hoppningen som rörelse, lydnad eller stimulans för sin häst
 • Använda hoppningen som ren motion och trivsel.

Alla ryttare har lika stor rätt till min träning, samt är lika engagerande för mig.
Det är dock viktigt att veta vilken ambition eller mål just du har med din träning. Alla som tränar för mig ska dock vilja utveckla sig i sin ridning, inte bara ha det som ett tidsfördriv eller önska att bli bättre ryttare. Det kostar själsligt att verkligen vilja utvecklas, först då blir det riktigt spännande och roligt med rididrott.

När du tränar för mig så vill jag att du följer mina Allmänna Träningsregler!

Första ridpasset, som ny elev
Första gången du kommer till en träning, får du frågor som vilket kort- och långsiktigt mål du har samt varför du vill hoppträna. Sedan vill jag se dina fördelar och brister i markarbetet (sits och verkan). Därefter ser jag till hästens rörelser, teknik och förstås samspelet mellan dig och hästen.

Målet med varje ny ryttare är att hitta ett kommunikationssätt som underlättar en utvecklingsplan, samt metod. Oftast har ryttaren sits och inverkansproblem som först måste rättas till.

Från träning till nästa träning
Att träna för mig innebär att man arbetar med sin läxa (den svaga punkten) mellan träningarna. Detta innebär också att mentalt arbeta med sig själv. Förändring kräver att man först måste acceptera att man behöver ändra på något, därefter disciplinera sig själv att öva in en t ex korrekt sits eller inverkan. Ryttaren måste själv ha motivationen att ställa upp på detta arbete.

Det är också viktigt att man rider sin häst dagligen och har en uppgift för hästen och sig själv för att kunna arbeta mot målet.

Var är jag verksam
Jag är stationerad i Stockholmsregionen, med fasta veckoträningar. Ibland gästtränar jag med kurser och föreläsningar runt om i landet.
Regelbundet har jag veckoträningar på Värmdö, Vallentuna och i Roslagen.

Kurser
Helgkurser är ett bra komplement till den vanliga veckoträningen. Det blir inte för mycket för din häst om du är med på en kurs ett par gånger per termin. Det är snarare positivt med flera ridpass om dagen och att hästen får träna på att sova borta, om man senare åker på tävlingsmeetings.
Det kan också vara bra att intensivt bearbeta någon detalj.