Våga fråga!

Varför gör du det du gör? Inte alla kan svara på den frågan. Ofta vet vi vad vi ska göra, men inte lika ofta vet vi varför vi ska göra det. En mjuk hand, ett lugnt överliv, en stadig skänkel och en lösgjord häst vill vi alla ha, men varför? Varför är det viktigt att ha ett lugnt överliv? Om du inte kan svara på den frågan är det viktigt att du vågar fråga! Din tränare kommer garanterat att bemöta dig med ett pedagogiskt svar och du får större förståelse för hur det fungerar och varför.

Om ditt huvudsakliga mål är att få ett lugnt överliv är det viktigt att du vet varför du måste uppfylla det målet. Hur påverkar ett lugnt överliv resultatet till det bättre? Vad är poängen med ett lugnt överliv? Oavsett vilket mål du har eller vad du jobbar med är det viktigt att du vet varför du ska göra det för att kunna uppnå det!

Ett lugnt överliv
Varför är det viktigt med ett lugnt överliv? Jo, för om du är före hästen i språnget eller ”kastar överlivet”, stör du hästen och hästen har inte möjlighet att hoppa med ryggen genom språnget. Hästen hoppar framåt istället för uppåt. Det är alltså viktigt för hästens språngkurva med ett lugnt överliv.