Vad beror skillnaden på?

Att världscuphoppningarna domineras av män har vi nog alla märkt, men hur är det med dressyren?

Jämfört med hoppning är det betydligt fler kvinnor i elitdressyr. Ryttarrankingen topp 20 i dressyr är till stora delen kvinnor, medan topprankingen i hoppning är majoriteten män. Är männen modigare än vi kvinnor? Eller är det kvinnornas utseendefixering som är till fördel i dressyren?

I Globen igår la jag märke till en markant skillnad vid framridningen. Kvinnorna var stylade betydligt mer än männen. Det var Swarovski-bälten, håruppsättningar, smink och dyra märkeskläder. Männen å andra sidan såg betydligt mer avslappnade ut med praktiska och sköna ridkläder. Är det kvinnorna som samlar extra poäng genom att fokusera på detaljerna? Dressyren vet vi alla är en bedömningssport och av någon anledning är kvinnorna ledande.

Många väljer hoppning just för att det inte är en bedömningssport – river du så river du. Men, hur kommer det sig att just männen är i toppen? Är det möjligen som vi skrev tidigare, att kvinnor skapat sitt eget ”handikapp” i hoppning genom att tänka lite för mycket på hur det ser ut istället för att ”köra” och fokusera på att rida?

Vad tror du att skillnaden beror på?

Henrik Von Eckermann. Foto: Roland Thunholm/Stockholm International Horse Show