Ryggövningar för hästen

Är du och din häst redo för årets tävlingssäsong, eller är ni fortfarande kvar i ”vintervila-formen”? Vi kommer att tipsa om ett antal övningar framöver som stärker hästen och gör er redo för vårens tävlingar!

Klättring
Att klättra är väldigt nyttigt för hästen, och väldigt lämpligt så här års. När ridbanan är frusen och ridhuset inte tillgängligt är backar utomhus perfekta att använda för att stärka hästens rygg! Det är dock bättre att klättra uppför än nedför, vilket kan vara bra att komma ihåg när man tränar. Har man en frisk häst är det inga problem med träning nedför – då kan man passa på att stärka bakdelsmuskulaturen genom att göra halt med jämna mellanrum på nedvägen.

Tänk på att skritta vid klättring (vilket är ytterligare en fördel med klättring vid halt eller hårt underlag)! Låt hästen sänka huvudet och ta i ordentligt – arbete i låg form, med bakdelen inunder, är utmärkt för stretching och stärkning av ryggmuskulaturen.

Gymnastikhoppning
För er med tillgång till ridhus, är gymnastikhoppning utmärkt att använda för att stärka hästens rygg. En studsserie tvingar hästen att få upp ryggen i varje språng och stärker därför muskulaturen. Vi har tidigare tipsat om en bra övning, läs mer här.