Rid smart

Att ge sig in i en fight med en häst på 500 kg är ingen idé. Om ni stöter på svårigheter är det bättre att rida ”runt problemet”. Försök hitta en lösning och planera ridningen för att undvika onödigt motstånd. Lös det på ett roligare sätt så mår både du och hästen bättre!

Det viktigaste är att lära känna sin häst för att veta vilka problem/svårigheter som finns, vad hästen tycker är roligt och vilka styrkor ni har som ekipage. Om hästen har svårt att gå i en avslappnad form i ena varvet, är det ingen idé att be den om det. Det slutar i de flesta fall bara med en hård hand och fight er emellan. Och om du eventuellt får till formen är den säkert inte avslappnad. Försök jobba lösgörande i olika övningar istället, så hästen omedvetet lossar spänningarna. Skänkelvikning, tempoväxlingar t.ex.

Kom ihåg att tänka positivt även när det är svårt, och var konsekvent. Hade allt fungerat från början hade det inte varit lika lärorikt och roligt.

Tips på positiva tankar när det är jobbigt;

  • ”Vilken enorm utveckling vi har möjlighet att genomgå! Hade jag haft en färdigutbildad häst hade vi inte haft samma möjlighet…”
  • ”När vi når målet kommer jag känna mig stolt, glad och duktig!”
  • ”Vilken tur jag har som ställs inför nya utmaningar. Det här klarar jag!”
  • ”Det finns alltid de som har det värre…”