Klimatet på läktaren och i häst-Sverige

Under Falsterbo Horse Show för en månad sedan studerade jag publiken och det förvånade mig vilket hårt klimat som uppstått och råder på läktaren – och då är Falsterbo Horse Show ändå en väldigt schysst och trevlig tävling! Liksom kommentarsfältet i hästbloggar, stall och ridskolor tycks alla veta bäst. Jag har inte tidigare lagt märke till denna extrema ”kunskap” vid sidan av banan tidigare. Visst har man fått stå till svars eller fått ta del av åskådarnas synpunkter, men denna extrema kunskap publiken numera besitter, hur har den nått ut? Är det ridskolorna som blivit bättre? Avundsjukan som ökat? Självförtroendet som förbättrats? Eller har det alltid varit denna ”jag vet bäst”-anda på läktaren och i övriga hästsport-Sverige? Eller är det dagens bloggar som bidragit till detta (som tyvärr får stå ut med påhopp, hot och kränkningar varje dag)?

När Rolf-Göran Bengtsson kom in på banan under Falsterbo Horse Show var det ett antal ur publiken som kritiserade både hans ridning och även hans häst. Vore det inte bättre om vi försökte lära av varandra och ge varandra konstruktiv kritik och BERÖM istället? Det är alldeles för sällan vi säger till någon i vår närhet vad denne gör bra och det är alldeles för sällan vi överhuvudtaget uppmärksammar vad någon i vår närhet gör bra. Vi är alldeles för fokuserade på vad som är dåligt att vi missar det som är bra. Lär dig av dina medmänniskor istället och glöm inte bort att det är skillnad på att analysera och att gräva ned sig. Försök att ge tre komplimanger till någon/några varje dag för ett bättre klimat inom ridsporten – det tjänar både du och jag på. 

Jag vill tacka er som håller en positiv anda på och runt banan, det förgyller inte bara er utan allas vardag! 

Höstens utmaning är att förbättra klimatet på läktaren och jag hoppas att du är med mig! Varför inte njuta av denna fantastiska sport tillsammans? Vi är alla duktiga på något, så våga ta hjälp av dina vänner även i stallet!