Bli vän med din häst

En positiv relation med din häst är en förutsättning för utveckling. Om er relation är god kommer ni uppnå fler mål och med stor sannolikhet kommer din häst bjuda både en och två gånger mer på sig själv.

Att bli vän med din häst innebär inte att hästen tar över kommandot och på egen hand bestämmer vad som gäller. Var tydlig och konsekvent med din träning och tillrättavisa på ett lugnt, positivt och bestämt sätt, så kommer din häst respektera och se dig som sin ledare.

Tips för en bättre relation med din häst:

  • Var konsekvent och tydlig. Ge hästen tydliga direktiv – ”gå framåt”, ”stå still” och ”öka”. ”Gå inte”, ”öka inte” och ”backa inte” skapar bara förvirring hos hästen då det är kommunikation den inte förstår. Var i stället konsekvent, tydlig och ge hästen beröm när den gör rätt! Varje gång hästen gör rätt ger du den beröm.
  • Ge hästen positiv tillrättavisning i stället för negativ. Tillrättavisa hästen på ett vänligt sätt (”gör om, gör rätt”) och ge den beröm vid önskad effekt. Negativ förstärkning (bestraffning i form av slag, sparkar etc.) kommer bara leda till att hästen blir stressad och motarbetande.
  • Befinn dig i nuet, precis som din häst. Tillrättavisa hästen inte retroaktivt eftersom den alltid relaterar till senaste handling.